Rm. Vâlcea, 11 octombrie 2024
Educația Mentală și Nutriționala a Copilului
Sociologul Emma Pendiuc, Dr. Cristian Andrei și nutriționista Laura Eremia
Soluții concrete pentru obezitatea infantilă aduse de Dr. Cristian Andrei, sociologul Emma Pendiuc și nutriționista Laura Eremia
Săptămâna trecută, a avut loc, la Râmnicu Vâlcea, a treia ediție a conferinței Drumul Succesului cu tema ”Educația Mentală și Nutriționala a Copilului.” Sala a fost neîncăpătoare pentru cele peste 350 de cadre didactice venite de la școlile din tot județul pentru a afla soluții și metode concrete de rezolvare a uneia dintre cele mai grave situații din istoria umanității, cu care copiii, și, implicit, și sistemul de învățământ, se confruntă: obezitatea infantilă a trecut de cota de 30% în România. Este un fapt fără precedent, în care adicția de mâncare nesănătoasă, precum și adicția de ecrane și jocuri video aproape că a scăpat de sub control. În acest context, inițiativa sociologului Ema Pendiuc, de a organiza o serie de conferințe împreună cu domnul dr. neuropsihiatru Cristian Andrei și doamna nutriționist Laura Eremia, pentru a combate acest fenomen social foarte periculos, a venit la momentul potrivit.
Pe scena conferinței a fost un dialog deschis și spontan între cei trei specialiști, iar cadrele didactice au fost foarte implicate, punând zeci de întrebări pertinente, pentru a găsi împreună metode adecvate de aplicat în clasă, în colaborare cu părinții și copiii. De la ce ar putea conține un pachețel sănătos pe care copiii să îl aducă la școală, până la pauza de apă, pauza de mișcare în curtea școlii, dar și înțelegerea efectelor nocive pe care ecranele cu lumina albastră și jocurile video le au asupra dezvoltării creierului copilului, toate soluțiile posibile au fost notate și discutate prin prisma a cinci aspecte esențiale: nutrițional, medical, psihologic, social și mental.
Conferința a fost gratuită pentru toate cadrele didactice participante datorită implicării cu mult suflet a reprezentanților partenerilor instituționali Casa Corpului Didactic, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Primăria Râmnicu Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și Institutul Regiunilor Europene. Fiindcă, de-a lungul timpului, nu de puține ori cultura tradițională românească, prin înțelepciunea adunată în secole întregi, a adus soluții simple și clare la multe probleme sociale, portul popular românesc și ia românească sunt simbolul acestor conferințe. La Râmnicu Vâlcea, expoziția de costume populare de pe scenă a fost asigurată de Muzeul de Istorie al Județului Vâlcea, iar icoanele pictate manual, de o frumusețe rară, au fost aduse de Școală Populară de Arte din Râmnicu Vâlcea. Chiar și majoritatea publicului din sală a purtat îi, iar fotografia de final de pe scenă este grăitoare.
“Dulcele accesează imediat un circuit neuronal numit circuitul recompensei și acest circuit al recompensei este foarte strâns legat de mecanismul de adicție. Un copil, mai ales cel mic, nu știe să vorbească, nu înțelege tot lexicul părintelui, dar încă de la două săptămâni de viață citește perfect față părintelui, care îi zâmbește când îi oferă o recompensă pentru un anumit comportament acceptat. Pe față părintelui copilul vede cele cinci măști descoperite de Charles Darwin că fiind valabile la toate speciile. Este vorba despre curiozitate, despre tristețe, despre furie, despre veselie și dezgust. Ori, dacă tu, adultul mănânci ceva dulce în față copilului, acesta înțelege că este ceva de bine și va reproduce întocmai…Noi citim pe fața prietenilor și a persoanelor importante din viața noastră că este ok să facem asta… și atunci ne păcălim corpul. Și corpul protestează pentru o vreme, după care este obligat să se adapteze inclusiv metabolic (insulină, etc) și ajunge chiar să ceară. Și când corpul începe să ceară tu începi să-l crezi și să încerci această alianța malefică pentru viața ta. Cam asta este mecanismul prin care un copil este pur și simplu deviat de la normalitate de către față adulților din viață lui.”, a explicat doctorul Cristian Andrei unul dintre mecanismele de creare a unei adicții la copii.
„Aducând la aceeași masă sănătatea mentală și emoțională a copilului și sănătatea fizică a corpului, reușim să găsim soluții holistice și care funcționează cu adevărat pentru copii, atât în familie, cât și la clasă. Sunt deosebit de recunoscătoare pentru implicarea directă a acestor specialiști, atât a domnului dr. Cristian Andrei, cât și a doamnei nutriționist Laura Eremia, care este și ea mama, la fel că și mine. Iar receptivitatea cadrelor didactice și a autorităților din Vâlcea a fost extraordinară și un model pentru celelalte orașe în care vom fi chemați să ajutăm.”, a declarat Emma Pendiuc, sociolog și realizator TV, moderatoarea conferinței.
Prin implicarea partenerilor conferinței, respectiv compania farmaceutica Remedia, Tarus Media, Aquatique, Gestual, PC Prinț, OK Restaurante, X Ela , 1 SEO și Boomerang TV, informația și soluțiile atât de prețioase au putut ajunge în mod gratuit la sute de cadre didactice din județul Vâlcea.
Conferința cu acces gratuit, intitulată „Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente – cauze și soluții”, desfășurată în Râmnicu Vâlcea pentru cadrele didactice și părinții din învățământul preșcolar și primar, face parte din seria „Conferințele Drumul Succesului”, o campanie amplă de conștientizare asupra sănătății fizice și mentale a copilului, inițiată de fondatorii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, Emma Pendiuc și Ariana Pendiuc (regizor).
București, 24 mai 2024
Conferintele Drumul Succesului, prima serie de conferinte gratuite din Romania pentru cadre didactice si parinti care pune la aceeasi masa educatia mentala si educatia nutritionala, continua cu o noua editie, vineri 24 mai 2024, ora 18.00, cu intalnirea cu dl. Dr. Cristian Andrei si dna. Dr. Nutritionist Alina Epure, in fata a aproape 1000 de persoane, in Aula Magna a Universitatii Politehnica, din Bucuresti.
Aproape o mie de cadre didactice si parinti de la școlile din București vor participa la cea de-a doua editie a Conferintelor Drumul Succesului cu tema “Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente – cauze si efecte”, organizată pentru învățământul prescolar si primar, de catre Școala de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete” (ONG), www.micilevedete.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București si Universitatea Politehnica. La initiativa sociologului Emma Pendiuc, domnul dr. Cristian Andrei si doamna nutritionist Alina Epure, doctor in medicina, aduc solutii concrete la situatiile spinoase actuale: dependenta de mancare si de ecrane, o alimentatie haotica si nesanatoasa, efectele consumerismului asupra copiilor, starile de agitatie si agresivitate crescuta in scoli si acasa.
„Copilul trăiește fiecare clipă deschis către ceea ce îi oferă adultul. Asta îl face vulnerabil când societatea îi cere să consume tot felul de lucruri scoase la vânzare. Ca educator, o vreme poți să alegi pentru el, dar mult mai bine ar fi să îi cultivi discernământul de consumator. Din întâlnirea noastră publicul afla ca sănătatea nu contează prea mult pentru copii; în schimb contează ce consumă cei de-o vârstă cu ei. De aici începe educația…”, este ceea ce declara doctorul neuropsihiatru Cristian Andrei
„Nutritia creierului si a trupului merge mana in mana cu sanatatea mentala si emotionala a copilului. Ori aceste doua mari componente ale vietii insasi sunt tratate separat, in discipline diferite. Nu cred ca putem desprinde mintea de cap si nici capul de corp. Ele sunt un tot unitar si este nesesar sa se imbine armonios si echilibrat. Ma bucur nespus ca aceasta idee pe care o am de multa vreme de a aduce solutii comune, atat din zona mentala si psiho-emotionala, cat din nutritie si de a avea un dialog asumat, cu punctul pe i, pe ce ne doare cel mai tare in aceasta perioada, a prins contur prin deschiderea extraordinara si contributia foarte valoroasa a invitatilor mei, dr Cristian Andrei si dr Alina Epure, carora le sunt foarte recunoscatoare”, spune Ema Pendiuc, sociolog si realizator TV , fondatoarea Scolii de Film si Televiziune pentru Copii Micile Vedete
România, pe primele locuri în UE la obezitate infantilă
Potrivit studiului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020, conform protocolului COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, iar aceste situații sunt tot mai întâlnite și la copii care încă nu au împlinit șapte ani. Factorii care pot crește riscul de apariție al obezității infantile sunt multipli, cei psihologici fiind adesea ignorați atrag atenția specialiștii.
Doamna nutritionist Alina Epure, doctor in medicina, a explica faptul ca nu poti cere performanta scolara unui copil care are mari carente de vitamine si minerale la nivelul creierului sau. „O alimentație sănătoasă, adaptată nevoilor individuale, joacă un rol esențial în parcursul fiecăruia de la potențial la performanță. Hrana adecvată nu doar că asigură o greutate corporală normală, pe tot parcursul vieții, dar contribuie și la armonia minte-trup-suflet. O dietă echilibrată și nutritivă ajută la dezvoltarea cognitivă, la creșterea sănătoasă și la formarea unor obiceiuri sănătoase, care vor dura o viață întreagă. Prin educație nutrițională corectă putem oferi copiilor șansa de a trăi în armonie și de a-și atinge performanțele maxime în toate aspectele vieții”, sustine domnia sa.
Conferința cu acces gratuit, intitulată “Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente – cauze si solutii”, desfășurată in Aula Magna pentru cadrele didactice si parintii din invatamentul prescolar si primar, face parte din seria Conferintele Drumul Succesului, o campanie ampla de conștientizare a importantei educatiei mentale si nutritionale, inițiata de fondatorii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, Emma Pendiuc și Ariana Pendiuc (regizor).
București, 15 martie 2024
Dupa anii de experienta acumulati in cadrul emisiunii mele Drumul Succesului, difuzata pe TVR 1 si TVR 1, in care am intervievat personalitati de marca ale Romaniei, iar ca mama, luand in considerare si o realitate cu care ne confruntam acum, pe care nu o putem ignora, respectiv surpaponderabilitatea copiilor, un fapt pe care l-am vazut cu propria ochi crescand alarmant in ultimii 14 ani, de cand mergem cu proiectii gratuite de filme educative pentru copii, realizate de scoala mea de film, in zeci de scoli din toata tara, consider ca a sosit momentul sa pun si eu umarul la schimbarea care este atat de necesara, respectiv constientizarea importantei EDUCATIEI MENTALE SI NUTRITIONALE A COPILULUI. Iar forma pe care am dat-o acestui demers este seria CONFERINTELE DRUMUL SCCESULUI.
Conferinta educationala din 15 MARTIE, de la Sala Dalles, il are invitat de marca pe dl. prof DUMITRU DULCAN. Alaturi de domnia sa vine doamna Alina Epure, nutritionista si doctor in medicina si doamna Cristina Puiu, psiholog clinician. Conferinta este gazduita si moderata de Emma Pendiuc, sociolog si realizator TV, presedintele Scolii de Film Micile Vedete.
Conferinta este organizata special pentru cadrele didactice din invatamantul primar, de la scolile din Bucuresti si este gratuita pentru toti participantii. Inspectoratul General al Municipiului Bucuresti este partener. De asemenea, parintii sunt bineveniti, precum si intreaga comunitate Drumul Succesului, pe care am creat-o in jurul programului de MindSet Thinking Into Results
Traim in vremurile cu cea mai acuta criza de sanatate mintala din istoria omenirii si cu o rata de obezitate in randul copiilor din Romania de peste 30% …si in crestere. Pericolul pentru copiii nostri este “la usa” si vrem, din toata inima, sa punem umarul la protejarea lor. Cum? Intai noi, ca adulti, sa fim bine informati si sa le oferim SOLUTII. Aceasta conferinta este despre SOLUTII CONCRETE pentru: cum sa ii hranim sanatos si cum sa ii protejam mental de agitatia, consumerismul si dependentele prezente deja in societate.